• Contacte
Abril 28, 2016

Es presenta ‘L’Agenda per a la innovació i la competitivitat de Catalunya 2015-2020’ al President de la Generalitat

Sergi Bonet, president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), Josep González, president PIMEC, Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball Nacional, i Josep M. Vilalta, secretari executiu de l’ACUP, han presentat avui l’Agenda per a la innovació i la competitivitat de Catalunya 2015-2020 al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, a qui ha acompanyat el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget.

L’Agenda és una eina compartida que té com a missió situar la innovació al centre de les prioritats col·lectives i les polítiques públiques de Catalunya per a transformar la societat i l’economia del país. Alhora, alerta tant al Govern com a la societat en general sobre la situació de davallada de la competitivitat a Catalunya respecte a Europa, precisament en un moment en què l’estratègia 2020 de la Unió Europa reconeix i demana que l’impuls a la innovació estigui integrada en el territori, i especialment entre les PIMES. La Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (Plataforma CTI), mitjançant l’Agenda, considera que la innovació ha de ser una prioritat per transformar la societat i l’economia del país i proposa evolucionar sobre quatre vectors: revisar el disseny del sistema d’innovació i competitivitat; millorar la governança i la participació dels agents del sistema en el disseny, el seguiment i l’avaluació d’aquesta Agenda; incorporar les dimensions social, ocupacional i educativa, i impulsar un conjunt d’accions concretes.

Entre les 12 accions proposades per impulsar la innovació i la competitivitat destaca la creació de l’Observatori per a la recerca i innovació a Catalunya, un instrument amb visió holística de sistema i independent, d’abast nacional/internacional i que realitzi l’estudi de la innovació i competitivitat al territori català. Altres accions que proposa l’Agenda són la creació d’una conselleria única d’universitats, recerca, innovació i competitivitat; l’aposta decidida per l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT, fent girar la resta de polítiques al seu voltant, o la reorientació eficient del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació com a instrument de governança que representi l’ecosistema d’innovació.

En el marc de la trobada, Sergi Bonet, president de l’ACUP, ha volgut destacat que “l’Agenda per a la innovació que hem presentat al president de la Generalitat és un instrument que pretén situar el coneixement i la innovació al centre de les prioritats del país”. També ha insistit que “les universitats publiques catalanes estem fermament compromeses en l’aposta per una societat lliure, crítica i compromesa socialment, on l’educació i la innovació en siguin els pilars fonamentals”.

En el mateix sentit s’han pronunciat, Joaquim Gay de Montellà, president del Foment, que ha posat èmfasi en què “la promoció de la innovació ha de ser un eix estratègic del teixit empresarial català de cara a guanyar posicions competitives en un mercat global”. Així mateix, Josep González, president de PIMEC, ha recordat que “ja l’any 2012, PIMEC va fer una decidida aposta per col·laborar en la creació de la Plataforma CTI, en estreta col·laboració amb les universitats públiques catalanes. La presentació de l’Agenda és el resultat de l’acostament entre la comunitat acadèmica i la comunitat empresarial i de la importància de promoure la innovació com a motor de competitivitat i d’entendre que Catalunya necessita d’una política en aquest àmbit en clau pime.”

Front comú d’entitats

L’Agenda per a la innovació i la competitivitat de Catalunya 2015–2020 és fruit del treball que ha dut a terme la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (Plataforma CTI). La Plataforma CTI està promoguda per les universitats membres de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), Foment del Treball Nacional i PIMEC, i compta amb el suport de la Fundació Bancària “la Caixa” i la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i d’un conjunt d’empreses radicades a Catalunya.

L’acord per promoure l’Agenda es va prendre a les Jornades Catalunya Futura celebrades al Monestir de Poblet, el juny passat, i és hereu també de les Jornades celebrades al mateix indret els anys 2013 i 2014.