• Contacte
Octubre 3, 2013

La Plataforma CTI estreny vincles amb Israel

Un dels objectius prioritaris de la Plataforma CTI és establir lligams estables de col·laboració amb altres territoris innovadors en matèria d’intercanvi de coneixement com a actor del sistema d’innovació, i també participar en iniciatives que reforcin les organitzacions de coneixement i industrials de Catalunya. En aquest sentit, s’han endegat fins ara dues iniciatives amb Israel, un dels territoris amb més potencialitats i que més exemples ‒i millors‒ pot aportar a casa nostra: una visita al país i un seminari centrat en les consecucions d’aquest estat.

Entre els dies 26 i 30 de maig de 2013, una delegació de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i del Govern de la Generalitat de Catalunya va visitar Israel amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement sobre el sistema universitari i d’innovació d’aquest país i, en particular, per conèixer les polítiques i els mecanismes d’incentius a la transferència de coneixement i a les relacions universitats-empreses. La delegació, formada per Ferran Sancho, president de l’ACUP i rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya; Lluís Jofre, director general d’Universitats, i Josep Maria Martorell, director general de Recerca, va visitar les tres universitats del país més ben situades en els rànquings internacionals: Tel-Aviv University, Hebrew University of Jerusalem i Technion. Així mateix, va reunir-se amb el Council for Higher Education, la Chief Scientist Office, Saul Singer ‒autor del llibre ‘Start-Up Nation’‒ i Ziv Shomroni, consultor especialista en transferència de coneixement.

D’altra banda, l’ACUP i la Generalitat de Catalunya van organitzar el 2 d’octubre el seminari ‘Coneixement com a motor econòmic: el cas d’Israel’. El conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, va obrir la jornada a la Casa de Convalescència de Barcelona acompanyat del president de l’ACUP, Ferran Sancho; del secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Pere Torres, i del ministre-conseller d’Afers Econòmics i Innovació de l’Ambaixada d’Israel a l’Estat espanyol, Ami Levin. La jornada va servir per donar a conèixer l’aposta que ha fet Israel, de mida i població similars a les de Catalunya (al voltant de 30.000 km2 i uns 7,5 milions d’habitants i amb un PIB per habitant també equiparable al nostre, que l’ha convertit en una referència per a Catalunya.

El model israelià ‒l’Start-up Nation, com ha estat anomenat‒ representa un dels millors exemples d’economia basada en el coneixement. Per donar a conèixer aquest model, en el seminari hi van participar representants de dues de les millors universitats d’Israel, així com també representants del Govern israelià i empreses d’aquell país: David Mendlovic, president d’Industrial Affiliates Programme de la Universitat de Tel-Aviv; Marcel Shaton, director general d’ISERD, del Govern d’Israel; Gustavo Fuchs, responsable d’Intel·ligència de Negoci i Propietat Intel·lectual de Yissum, de la Hebrew University of Jerusalem; Elad Cohen, vicepresident del centre d’emprenedoria StarTAU, i Yossi Vinitski, president adjunt d’Earlysense.

Els vincles amb Israel s’estrenyeran properament amb un viatge oficial del president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, en què també participarà l’ACUP amb l’objectiu de reforçar els lligams establerts.