• Contacte
maig 31, 2013

A Israel per conèixer el seu sistema universitari i de recerca

Entre els dies 26 i 30 de maig, una delegació de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i del Govern de la Generalitat de Catalunya va visitar Israel amb l’objectiu d’aprofundir en el coneixement sobre el sistema universitari i d’innovació d’aquest país i, en particular, per conèixer les polítiques i els mecanismes d’incentius a la transferència de coneixement i a les relacions entre universitats i empreses.

La delegació, formada per Ferran Sancho, president de l’ACUP i rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB); Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya; Lluís Jofre, director general d’Universitats, i Josep M. Martorell, director general de Recerca, va visitar les tres universitats del país més ben situades en els rànquings internacionals: Tel-Aviv University (TAU), Hebrew University of Jerusalem i Technion.

En la primera universitat, els membres de la delegació visitaren l’StarTau – Tel-Aviv University Center of Entrepreneurship, el qual, establert l’any 2009, té com a finalitat proporcionar als empresaris coneixements pràctics i eines per a les iniciatives creatives i la promoció personal. El centre actua com una «finestreta única»: ofereix una àmplia varietat de serveis i recursos, a més de proporcionar orientació per a qualsevol tipus de consulta sobre temes de negocis i empresarials.

També van tenir una trobada amb el responsable de la Facultat d’Enginyeria d’aquesta universitat, que ha posat en marxa el Programa d’afiliats industrial (IAP), a fi de crear el pont entre l’acadèmia i la indústria per a intercanviar excel•lència i proporcionar el marc necessari per a la col•laboració i l’evolució d’ambdues mútues. Així mateix es van reunir amb els responsables de Ramot, la companyia de transferència de la Tel-Aviv University. Aquesta companyia proporciona el marc legal i comercial de les invencions fetes per professors, estudiants i investigadors de TAU per a protegir les patents de descobriments i treballar conjuntament amb la indústria amb l’objectiu de portar innovacions científiques per al mercat.

A l’Hebrew University of Jerusalem van visitar Gustavo Fuch – Yissum, la companyia de transferència de tecnologia responsable de comercialitzar les invencions i els coneixements generats per investigadors i estudiants de renom de la universitat, la propietat intel•lectual de la qual comprèn invents i coneixements en molts camps, incloent-hi la nanotecnologia, la medicina i la indústria farmacèutica, l’agricultura i la nutrició, l’aigua i les tecnologies ambientals, ciències de la computació o la seguretat nacional, entre d’altres.

Finalment la delegació va reunir-se també amb Manuel Trajtenberg, del Council for Higher Education; Marcel Shaton, de la Chief Scientist Office; Saul Singer, autor del llibre Start-Up Nation, i Ziv Shomroni, consultor especialista en transferència de coneixement.