• Contacte
10
juny.

VII Jornades Catalunya Futura ‘Repensant Europa i Catalunya l’endemà de la pandèmia’

Lloc: En línia

Les VII Jornades Catalunya Futura, que tindran lloc en línia el dijous 10 de juny de 2021 amb el títol ‘Repensant Europa i Catalunya l’endemà de la pandèmia’, estaran dedicades, d’una banda, a reflexionar i a analitzar si el programa Next Generation EU servirà per propulsar un veritable canvi de model econòmic més just i sostenible a Europa i, de l’altra, a examinar quins projectes i quines propostes d’acció podrien ser prioritzats pel Govern de Catalunya d’ara endavant, tot prestant una especial atenció a les diferents possibilitats que ofereixen la col·laboració publicoprivada i totes aquelles iniciatives que tenen com a principals vectors el coneixement, el talent i la innovació.

Programa

09:30
10 juny

Obertura de les VII Jornades Catalunya Futura a càrrec de representants de les institucions promotores de la Plataforma CTI

 • Conducció: Carme Poveda, directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona
 • Javier Lafuente, president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
 • Sergi Loughney, director de Relacions Institucionals del Grup Fundació “la Caixa”
 • Antoni Cañete, president de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC)
 • Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball
10:00
10 juny

Presentació de la Plataforma CTI i introducció a les VII Jornades Catalunya Futura

 • Josep M. Vilalta, secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP)
 • Carme Poveda, directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona
10:15
10 juny

Ponència principal: “L’Europa post-covid: un salt cap al millor futur possible. Vers un creixement verd, digital, just i global”

 • Carlota Pérez, professora honorífica de l’Institute for Innovation and Public Purpose (UCL-IIPP) 

La reconstrucció postpandèmia podria ser equivalent, en èxit i en aprovació social, a la reinvenció institucional de la postguerra. Tal com ha passat en totes les revolucions tecnològiques —un cop el seu poder i el seu paradigma són compresos—, els governs tenen l’oportunitat de crear un context de suma positiva entre el món empresarial i la societat, amb una direcció clara per a la inversió orientada a una demanda creixent i dinàmica. La pèrdua de feines i de sabers, d’indústries i de regions —típica de les primeres dècades de destrucció creadora— condueix a una major desigualtat, a la fi de l’esperança i, conseqüentment, al ressentiment i a l’èxit del populisme. La subsegüent reinvenció de l’Estat contribuirà a superar el populisme, tot reprenent una ruta de recuperació i de benestar per a la majoria de la població. Si la suburbanització i la Guerra Freda van servir per orientar la innovació empresarial a l’època daurada de la producció en massa, la “guerra” contra el canvi climàtic i la tenacitat per a aconseguir el benestar de tots mitjançant el ple desenvolupament local, nacional, supranacional i global ens portarà a l’època daurada de l’Era de la informació. L’èxit dependrà d’un esforç massiu d’innovació institucional basat en el consens. La pandèmia ens va fer fer el primer pas; la construcció d’un acord per a un futur sostenible serà el segon.

10:45
10 juny

Presentació del Fons de Recuperació ‘Next Generation EU’ i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia ‘España Puede’

 • Maria Rosa Aldea, directora general adjunta de la Direcció General de Pressupostos de la Comissió Europea
 • Galo Gutiérrez, director general d’Indústria i de la Petita i Mitjana Empresa del Govern d’Espanya 
11:15
10 juny

Debat obert

12:25
10 juny

Introducció a les sessions de treball de la jornada de tarda

12:30
10 juny

Pausa

15:00
10 juny

1a sessió de treball: El Fons de Recuperació ‘Next Generation EU’, una oportunitat única per a Catalunya

Ponència inicial a càrrec del coordinador del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation EU (CONEXT CAT-EU): Miquel Puig, director general del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC)

Dels aproximadament 140.000 milions d’euros del Fons de Recuperació “Next Generation EU” (NGEU) que rebrà l’Estat espanyol un cop el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia España Puede hagi estat avaluat per la Comissió Europea i aprovat pel Consell, uns 72.700 milions d’euros prendran forma de subvencions. Una part d’aquestes subvencions estarà administrada pel govern central mentre que l’altra serà distribuïda per les comunitats autònomes i pels ens locals.

En aquest sentit, el Govern de la Generalitat de Catalunya es recolza en el Comitè Assessor Catalunya-Next Generation EU (CONEXT CAT-EU), format per 13 experts independents, per tal d’identificar i d’impulsar aquells projectes emblemàtics i transformadors que, pel seu potencial d’augmentar la productivitat, la resiliència i la sostenibilitat del model econòmic del país, podrien optar a ser finançats amb aquests fons.

Amb tot, a l’oportunitat sense precedents en la història que ofereix el NGEU de propulsar les transformacions necessàries en diversos sectors clau s’hi associa també el difícil repte que es presenta a les administracions públiques de l’Estat de gestionar i d’executar un enorme volum de recursos en un interval curt de temps tot assolint el màxim impacte a nivell econòmic i social.

Debat

 • Acapararan els fons del NGEU, les grans empreses? Podran accedir-hi, les PIMES, els municipis, les universitats i les entitats socials?
 • Què han de fer, les institucions, les empreses i les entitats, per beneficiar-se’n?
16:00
10 juny

2a sessió de treball: L’estratègia ‘Catalunya 2022’, teixint aliances per reactivar el país

Ponència inicial a càrrec dels coordinadors del grup de treball de l’estratègia ‘Catalunya 2022’: Victòria Alsina, consellera d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència del Govern de la Generalitat de Catalunya i Genís Roca, president i soci de la consultora Roca Salvatella i director del postgrau en Transformació Digital de les Organitzacions de la Universitat Pompeu Fabra (UPF)

Un grup paritari format per 30 experts independents, provinents de disciplines i de realitats diverses i amb reconegut prestigi en els contextos nacional i internacional, va rebre, l’estiu passat, l’encàrrec del Govern de la Generalitat de Catalunya d’elaborar un document que, d’una banda, analitzés possibles escenaris postcovid-19 en els quals es podria trobar el país a partir de l’any 2022, tot identificant riscos, oportunitats i mesures per emprendre, i, de l’altra, que recollís propostes d’acció concretes.

Fruit de les reflexions, de les idees i dels projectes expressats mitjançant una convocatòria pública on hi han participat tant persones a títol individual com institucions, el treball resultant s’entregarà al nou executiu sorgit de les eleccions del passat 14 de febrer.

El document s’estructura en tres àmbits cabdals (l’economia, la societat i l’administració), per a cadascun dels quals s’estableixen cinc objectius específics que, al seu torn, deriven en un total de 300 propostes d’acció dirigides al conjunt dels agents de la societat. Aquestes accions, pensades per poder-se començar a implementar en el termini dels propers sis mesos sense plantejar grans demandes pressupostàries, podrien liderar l’estratègia del Govern per construir el futur de Catalunya després de la pandèmia.

Debat

 • Quins mecanismes de col·laboració publicoprivada són necessaris establir, per donar resposta als reptes i aprofitar les oportunitats que se’ns presenten després de la crisi de la covid-19?
 • En aquest context, quin rol han de jugar, les universitats i el sistema de transferència del coneixement a la societat i a les empreses?
17:00
10 juny

Conclusions i cloenda de les VII Jornades Catalunya Futura

Conclusions

 • Carme Poveda, directora d’Anàlisi Econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona

Cloenda

 • Javier Lafuente, president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)
 • Gemma Geis, consellera de Recerca i Universitats del Govern de la Generalitat de Catalunya
17:30
10 juny

Fi de les Jornades