• Contacte
Article Sánchez Llibre
juny 15, 2020

Empreses i emergència social

Josep Sánchez-Llibre, president de Foment del Treball

Les empreses han fet una demostració espontània d’activisme solidari  des que es declara l’Estat d’Alarma i es demana a la població el confinament a casa per lluitar i contenir la pandèmia de la Covid-19. Si, d’una banda, era obligatori parar pràcticament tota l’activitat econòmica i la mobilitat –amb l’excepció dels serveis essencials-, d’una altra, les empreses han mobilitzat tots els seus recursos per contribuir de manera solidària a la crisis sanitària, primer, i ara, a l’emergència social.

Més enllà de les valoracions econòmiques de la contribució de les empreses per atendre el cop del coronavirus, des de Foment del Treball volem expressar la satisfacció perquè la situació dramàtica que hem viscut –encara no sabem com seran els propers mesos- ha posat en valor que les empreses no només són generadors de treball i riquesa, sinó que donen també resposta positiva i solidària,  fins i tot quan transiten els seus propis límits. ¿Hi ha alguna cosa pitjor per una empresa que parar màquines, baixar persianes  i perdre els clients?

De cara als propers mesos, tenim la incertesa sobre com evolucionarà el virus, i quina resposta immunitària tindrà la població. Però sí sabem que les conseqüències de l’aturada total  i sense precedents  de l’economia -en temps de pau-  serà una profunda i severa crisi econòmica amb moltes empreses que han de tancar i amb milers de treballadors a l’atur.

Explorem en aquestes línies de quina manera  els agents que participem a la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació podem cooperar i treballar de manera solidària i co-responsable, per abordar els impactes negatius en els àmbits econòmics i socials derivats de la Covid-19. Sens dubte, les institucions que tenim el privilegi de representar a sectors de la societat, -en el nostre cas, els empresaris- tenim una gran capacitat d’influència perquè són connectors de móns, molt sovint,  llunyans.

Durant aquestes setmanes, per exemple, a Foment del Treball hem  pogut  facilitar accions solidàries d’empreses sòcies a entitats i fundacions que han estat en la primera línia de la lluita contra el virus. És per això que hem creat un espai de solidaritat a la nostra pàgina web  (https://www.foment.com/canvis_de-produccio-donacions_material-transport-sanitar-empreses-es-mobilitzen/) per fer de pont i atendre les necessitats més immediates de les persones i els col·lectius més vulnerables.

De la mateixa manera, les empreses necessitem ara el suport de les administracions per fer possible un entorn fiscal més favorable que no penalitzi l’activitat econòmica, restant tresoreria a les empreses,  limitant el seu creixement  i perjudicant l’ocupació. Es el moment en què tots els agents prenem consciència que formem part d’una xarxa i allò que fem en benefici de la resta, sumarà. Sempre suma. No puc deixar de fer una referència a la prioritat que sempre ha de tenir la universitat, fàbrica i motor del coneixement i del talent. Comença una nova etapa i cal tornar a posar el món en marxa. Empreses i universitats han de treballar coordinadament per donar resposta a les necessitats del mercat de treball.