• Contacte
Article Josep González
maig 14, 2020

La nova normalitat empresarial

Josep González, president de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC)

La Covid-19 ens ha deixat desacceleració de l’activitat empresarial, com demostren les dades d’un recent estudi de PIMEC, que fa una estimació de l’impacte econòmic del confinament i constata que el VAB mensual català va caure un 53,5% fins al 14 d’abril i que l’activitat registrada per sectors ha estat particularment baixa a la construcció (-85%), als serveis (-53%) i a la indústria (-48%) respecte a un mes estàndard del 2019.

Però si alguna cosa saben els empresaris i empresàries, especialment els de les micro, petites i mitjanes empreses i el col·lectiu d’autònoms és que cal mirar endavant, escoltar els mercats i reinventar-se per tornar a generar negoci. En aquestes setmanes, hem vist iniciatives d’empreses catalanes que, en col·laboració amb universitats, centres tecnològics, agents socials i econòmics i administració pública, han treballat junts per poder oferir solucions tecnològiques avançades en l’àmbit de la salut.

Iniciatives com les de l’empresa E. Vila Projects, en col·laboració amb el centre tecnològic Eurecat, han permès desenvolupar -en un temps rècord- un sistema per a desinfectar mascaretes FFP2 i FFP3, amb l’objectiu de poder ser reutilitzades, gràcies a la seva tecnologia de radiació infraroja i ultraviolada. Grans empreses com SEAT, van reconvertir una línia de fabricació d’automòbils en una línia de fabricació de respiradors i empreses del sector manufacturer tèxtil com ARPE, han posat a treballar els seus tallers per a la fabricació de mascaretes quirúrgiques reutilitzables.

Podríem seguir anomenant centenars d’empreses, de tota mida i sector, que s’han posat a treballar per posar el seu gra de sorra en aquesta lluita contra la pandèmia. I què ha permès que moltes empreses hagin alterat els seus models de negoci de forma tan ràpida i eficient? Sense cap mena de dubte, la combinació de coneixement, innovació, col·laboració entre empreses i centres de coneixement i també la responsabilitat social de l’empresariat i dels treballadors i treballadores que conformen aquest fantàstic teixit productiu català, que ha demostrat capacitat de reacció en moments difícils.

Els propers mesos i anys, les necessitats socials seran moltes i complexes, però és absolutament necessari que els governs posin el focus en ajudar les empreses en aquest procés cap a la digitalització, la transformació digital i la indústria 4.0, ja que, per ajudar les persones, cal generar recursos, i les empreses, especialment les empreses industrials, seran el motor necessari per a la recuperació de l’economia.

Invertir en les empreses és invertir en el país, i les persones. Cal generar llocs de treball de qualitat i potenciar la formació dels nous professionals que s’han d’incorporar al mercat laboral, així com incentivar la localització dels centres productius de proximitat. Aquesta crisi mundial ens ha mostrat la cara més obscura de la deslocalització i la dependència de les grans potències industrials. Catalunya, Espanya i Europa han de basar la recuperació econòmica en els valors de l’Agenda 2030 de l’Organització de Nacions Unides (ONU) i els seus Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).