• Contacte
juliol 18, 2013

Design Health Barcelona i el canvi en la innovació en el sector de la salut

Design Health Barcelona (d·HEALTH Barcelona), un programa formatiu pioner per impulsar la innovació, inspirat en els prestigiosos programes Stanford Biodesign Fellowship i FutureMed (Singularity University), començarà el proper setembre.

d·HEALTH Barcelona és el programa insígnia de Moebio, la nova aposta de Biocat, l’entitat que coordina i promou la biotecnologia, la biomedicina i les tecnologies mèdiques innovadores a Catalunya, és a dir, la BioRegió de Catalunya, a fi de desenvolupar el talent emprenedor en el sector de la salut i les ciències de la vida. La iniciativa Moebio aplegarà diversos programes formatius de llarga i curta durada, que tenen l’objectiu comú de promoure l’emprenedoria en l’encreuament de tecnologia, biociències, salut i gestió empresarial.

La iniciativa d·HEALTH Barcelona s’adreça a postgraduats amb estudis de medicina, biociències, enginyeria, economia o disseny que vulguin fer un canvi o donar impuls a les seves carreres a través de l’emprenedoria en el sector de la salut. Mitjançant aquest programa, i durant vuit mesos, els alumnes admesos treballaran en equips multidisciplinaris de quatre membres, que seguiran junts un procés que s’iniciarà amb la immersió en un hospital per a detectar necessitats reals no satisfetes, continuarà amb el disseny i prototipatge d’un nou producte o servei i es clourà amb contactes amb inversors per a finançar el projecte. Al llarg del procés, els alumnes adquiriran coneixements en medicina i desenvolupament de negoci i capacitació en àrees com design thinking o lideratge creatiu a través d’un seguit de classes i tallers impartits per més de cinquanta especialistes internacionals.

Montserrat Vendrell, directora general de Biocat, afirma: «Per a nosaltres, Design Health Barcelona és una incubadora de talent amb la qual volem impulsar projectes d’emprenedoria centrats en la innovació hospitalària». En la presentació del programa el passat mes d’abril, Vendrell afirmava que «el sector de la salut està canviant acceleradament per fer front a reptes com l’envelliment de la població, l’augment de les malalties cròniques o el requeriment de sostenibilitat, i hem de ser capaços de crear projectes viables que donin les respostes que la societat requereix».

El termini per a presentar candidatures s’ha tancat a finals de juny. Una vegada passat l’estiu, començarà la primera edició del programa d·HEALTH Barcelona. Entre tres i cinc equips, després d’un període de formació inicial de cinc setmanes (bootcamp), se submergiran durant dos mesos (novembre i desembre de 2013) en el dia a dia d’un dels tres centres hospitalaris de Barcelona que col·laboren amb el programa: l’Hospital Clínic, l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Institut Guttmann. Allà conviuran amb el personal mèdic i els pacients, i coneixeran de primera mà com funcionen diferents unitats de l’hospital, amb l’objectiu d’identificar centenars de necessitats no cobertes. En la fase II (gener i febrer de 2014), els equips conceptualitzaran i seleccionaran el requeriment al qual volen donar resposta i dissenyaran el seu nou producte o servei. En la fase III (març i abril de 2014), afrontaran el disseny del model de negoci. El programa es tancarà amb el Dia de l’Inversor (Investors’ Day), en què els equips hauran de presentar les seves propostes.

Així, doncs,d·HEALTH Barcelona és un programa innovador en diversos aspectes: la immersió intensiva en un entorn clínic; el treball en equip on es complementen coneixements i experiències (medicina, negoci, disseny…); nous enfocaments metodològics basats en tallers i dinàmiques de grup, debats oberts, presentacions i diàlegs amb panells d’especialistes, MOOC i la combinació de classes i sessions de treball sobre ciència, negoci i X-thinking de la mà d’experts i emprenedors procedents d’entorns diversos.

També està previst que algunes de les sessions s’obrin a un públic més ampli, en un context que faciliti el treball en xarxa i la interacció amb el sistema dels alumnes que segueixin el programa.