• Contacte
octubre 25, 2018

El futur del treball a Catalunya, a debat a les V Jornades Catalunya Futura

  • Les V Jornades Catalunya Futura, celebrades avui dijous 25 d’octubre a Vilafranca del Penedès, han estat centrades en la temàtica del futur del treball i les perspectives i reptes que aquest suposa per a les empreses, universitats i sector públic.
  • La Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (Plataforma CTI) ha agrupat 42 representats d’universitats, associacions empresarials i diversos líders d’institucions públiques, empreses i sindicats per a analitzar i debatre sobre aquest tema estratègic de país.
  • S’ha fet palesa la necessitat de potenciar les relacions exitents entre el món acadèmic, el sector privat i les institucions públiques, així com fer més transversals les titulacions universitàries i l’aprenentatge al llarg de la vida, per tal d’afrontar els reptes derivats del futur de l’ocupació a Catalunya.
  • Aquestes Jornades donen el tret de sortida a un conjunt d’activitats d’anàlisi i debat sobre el futur del treball a escala local i internacional que s’impulsaran des de la Plataforma CTI i la Global University Network for innovation (GUNi).

Avui dijous 25 d’octubre han tingut lloc les V Jornades Catalunya Futura a la cava Mastinell de Vilafranca del Penedès. Enguany, les Jornades han estat centrades en la temàtica del futur del treball i els seus reptes pel país i per a cadascun dels agents econòmics, acadèmics, socials i institucionals. Aquestes Jornades, organitzades per la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (Plataforma CTI), tenen lloc anualment i agrupen unes 40 persones de reconegut prestigi provinents de diversos sectors per tal d’analitzar i debatre temes estratègics de país.

Josep A. Planell, rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) ha expressat en el seu discurs d’obertura “la necessitat de potenciar les relacions existents entre el món acadèmic, el sector privat i les institucions públiques amb una agenda compartida i la transferència d’informació per tal de promoure iniciatives de canvi i millores transformadores que ajudin a superar els problemes i reptes actuals de país”. Josep González, president de Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC) i Mª Àngels Tejada, Presidenta de les Comissió Laboral i de RRHH de Foment del Treball Nacional, han participat també en l’acte de benvinguda, mostrant el seu compromís en generar sinèrgies des de les seves institucions.

Al llarg del matí s’han celebrat diverses ponències sobre El futur del treball en perspectiva internacional, a càrrec d’Alfons Cornella, Fundador d’Infonomia; Ramón López de Mántaras, Director de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial III-CSIC; i Joan Torrent, Doctor en Societat de la Informació i el  Coneixement, UOC.

S’ha fet palesa la necessitat de fer més transversals les titulacions universitàries actuals, així com la inversió en formació al llarg de la vida. En el món canviant en el què vivim, cal anar adquirint noves competències que permetran als estudiants i ciutadans del futur afrontar els reptes professionals. En aquest sentit, Cornella ha destacat la necessitat de crear entorns col·laboratius entre persones i màquines per a millorar l’eficiència en el treball: “No es tracta de competir contra les màquines, sinó que aquestes ajudin les persones a ser més eficients”. El fundador d’Infonomia també ha destacat la manca de formació per fer servir moltes de les noves tecnologies: “Aquesta deficiència és la que cal salvar. Cal més formació per a saber fer servir les màquines”.

La jornada del matí ha acabat amb un debat moderat de la mà d’Esther Sánchez, HR Corporate Manager de Flex-N-Gate i ex Secretària de Treball i Relacions Laborals i Directora del Servei d’Ocupació de Catalunya. S’han posat sobre la taula idees com la necessitat d’evolucionar cap a l’aprenentatge col·lectiu i la transformació de la figura clàssica del professor a orientador i gestor de comunitats d’aprenentatge.

Sota el títol El futur del treball a Catalunya. Implicacions per a empreses, universitats i institucions, el programa de la tarda obrirà un debat de més de dues hores sobre quins poden ser els impactes a Catalunya i les responsabilitats i deures de cada sector. Hi participaran Josep Ginesta, Secretari General de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; Franscesc Xavier Grau, Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya; i Aleix Pons, Director d’Economia i Finances de la Fundación COTEC.

Entre els assistents també hi participen la majoria de rectors i rectores i bona part dels presidents/es dels Consells Socials de les universitats catalanes, així com Javier Pacheco, Secretari General de Comissions Obreres (CCOO); David Garrofé, Secretari General de la patronal catalana CECOT; Narcís Bosch, Secretari General del Consell General de Cambres; Josefa Garcia, Secretària Nacional d’UGT Catalunya; i Àngel Font, Director Corporatiu de Recerca i Estratègia de la Fundació Bancària “la Caixa”.

Aquestes Jornades donen el tret de sortida a un conjunt d’activitats d’anàlisi i debat sobre el futur del treball a escala local i internacional que s’impulsaran des de la Plataforma CTI i la Global University Network for innovation (GUNi).