• Contacte
novembre 18, 2015

Es presenta l’Agenda per a la innovació i la competitivitat de Catalunya 2015-2020

La Plataforma Coneixement, Territori i Innovació −constituïda per 22 organitzacions entre associacions empresarials i empreses, universitats i institucions públiques catalanes− presenten l’Agenda per a la innovació i la competitivitat de Catalunya 2015-2020.

La presentació està prevista pel proper dijous 19 de novembre a càrrec d’Enric Fossas, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP); Claudi Alsina, Secretaria General del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC); Ramon Adell, vicepresident de Foment del Treball; Josep González, president de PIMEC; i Markku Markkula, president del Comitè de les Regions de la Unió Europea.

L’Agenda, que vol situar la innovació al centre de les prioritats col·lectives i les polítiques públiques, alerta tant al Govern com a la societat en general sobre la situació de davallada de la competitivitat a Catalunya respecte a Europa. Precisament, en un moment en què l’estratègia 2020 de la Unió Europa reconeix i demana que l’impuls a la innovació estigui integrada en el territori.

Alguns dels trets més destacats d’aquesta davallada a Catalunya són els següents:

➢ L’any 2013 a Catalunya es van invertir, al sector públic i privat en conjunt, uns 3.000 milions d’euros en R+D, cosa que representa un 1,5% del PIB català. Aquesta xifra ara és més baixa que la d’anys anteriors i lluny de l’objectiu de la UE (3%).

➢ Catalunya ha passat de la posició 103 l’any 2010 a la posició 142 l’any 2013 en un total de 260 regions europees en competitivitat regional, segons indicadors com el Regional Competitivness Index. L’any 2014 també figura en la tercera categoria (de 4), és a dir, Medium Innovator Follower, del Regional Innovation Scoreboard, mentre que el 2012 es posicionava com la segona.

➢ Pel que fa al capital humà i al mercat de treball, hi ha una elevada concentració de població amb nivells de qualificació baixos; el 20,9% de la población està en risc de pobresa, i el 40% de la població entre 20 i 24 anys es troba a l’atur (atur juvenil).

En aquest context, l’Agenda per a la innovació i la competitivitat de Catalunya 2015-2020 es presenta com un instrument pràctic d’objectius i reptes específics, i com un observatori permanent de l’estat de la innovació a Catalunya.

Considera que la innovació ha de ser una prioritat per transformar la societat i l’economia del país, i proposa evolucionar sobre quatre vectors: revisar el disseny del sistema d’innovació i competitivitat; millorar la governança i la participació dels agents del sistema en el disseny, el seguiment i l’avaluació d’aquesta Agenda; incorporar les dimensions social, ocupacional i educativa, i impulsar un conjunt d’accions concretes.

Entre les 12 accions proposades per impulsar la innovació i la competitivitat destaca la creació d’una conselleria única d’universitats, recerca, innovació i competitivitat; l’aposta decidida per l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT, fent girar la resta de polítiques al seu voltant, o la reorientació del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació com a instrument de governança que representi l’ecosistema d’innovació. Altres accions són crear un programa per a l’excel·lència professional i un programa per fomentar i divulgar la ciència i la innovació, amb l’objectiu de despertar vocacions científiques.

Així mateix, planteja incrementar el pressupost del sistema d’R+D de l’1,5% al 3% sobre el PIB. També proposa que s’augmenti la inversió pública en R+D a l’àmbit empresarial, concretament en 700 milions d’euros anuals (arribant als 2.000 milions) amb programes com fons per a inversions en innovació empresarial condicionats a col·laborar amb universitats i centres tecnològics del sistema, i nuclis tecnològics.

Crear un programa d’europeització del sistema català d’innovació (Programa Catalunya-Europa) és una altra de les accions que destaca l’Agenda, la qual selecciona una sèrie d’indicadors per seguir l’assoliment dels objectius a implementar.

Front comú d’entitats

L’Agenda per a la innovació i la competitivitat de Catalunya 2015–2020 és fruit del treball que ha dut a terme la Plataforma Coneixement, Territori i Innovació (Plataforma CTI), impulsada per l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP), en col·laboració amb Foment del Treball Nacional, PIMEC, l’Obra Social “la Caixa” i un conjunt de 22 organitzacions catalanes (associacions empresarials i empreses, institucions públiques i universitats).

L’acord per promoure l’Agenda es va prendre a les Jornades Catalunya Futura celebrades al Monestir de Poblet, el juny passat, i és hereu també de les Jornades celebrades al mateix indret els anys 2013 i 2014.

Debat internacional

L’Agenda es presenta en el marc del Seminari internacional ‘Innovació per a la competitivitat territorial’, organitzat per la Plataforma CTI. Es tracta d’una trobada anual que enguany aplegarà un centenar de persones entre representants de les universitats públiques i de les principals empreses catalanes, així com experts en innovació i competitivitat territorial.

Dos dels convidats destacats del Seminari internacional seran Soumitra Dutta, degà i professor de Gestió i Organitzacions de la Samuel Curtis Johnson Graduate School of Management de la Cornell University i coautor del Global Innovation Index, que pronunciarà la conferència “Dinàmiques locals d’innovació en un món global” i Markku Markkula, president del Comitè de les Regions de la Unió Europea que presentarà la ponència “Especialització intel·ligent i el paper de les universitats en els ecosistemes regionals d’innovació”.

Agraïm molt especialment la col·laboració de les següents empreses i organitzacions en la realització del vídeo de presentació: Fundació Bancària “la Caixa”, Escola del Treball del Ripollès – Fundació Eduard Soler, Medcom Tech, Davalor Salud, Ubisoft, Institut Guttmann, Nice Fruit, La Fageda Fundació, Universitat Pompeu Fabra, Museu Marítim de Barcelona, Buildair, Associació Espigoladors, Idària, La Farga, Eurecat, Cimne Tecnologia i Ictineu Submarins.

Notícies relacionades

Sense resultats