• Contacte

Figueras Salvat, María José

rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV)

María José Figueras Salvat és rectora de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Nascuda a Tarragona el 1956, es va graduar a la Universitat de Barcelona (UB) l’any 1979 i s’hi va doctorar el 1986. Especialitzada en microscòpia electrònica a la Universitat de Groningen (Països Baixos), es va integrar com a professora a la UB el 1979 i ha fet la carrera docent i investigadora a la Unitat de Biologia i Microbiologia del Departament de Ciències Mediques Bàsiques de la Facultat de Medicina de Reus, on va ser titular d’universitat des del 1988 i catedràtica de Microbiologia des del 2001.

És especialista en microbiologia ambiental, sobretot en contaminació microbiològica de l’aigua. En aquest àmbit ha estat assessora científica de l’Organització Mundial de la Salut, del Programa Ambiental de les Nacions Unides, de la Comissió Europea i de l’Agència Catalana de l’Aigua, i ha impulsat i participat en diversos projectes internacionals.

Ha publicat més de 170 articles científics indexats, 5 llibres i 9 capítols de llibre, i ha presentat més de 200 ponències en conferències internacionals. Ha descrit diversos casos clínics produïts per bacteris poc coneguts i 25 noves espècies de bacteris desconeguts fins llavors per la ciència. Té 6 quinquennis de docència i 6 sexennis d’investigació, i ha dirigit 12 tesis doctorals.

Rectora de la URV des del juny de 2018, de gener de 2020 a gener de 2021 ha ocupat per torn rotatori la presidència de l’Associació Catalana d`Universitats Públiques (ACUP) i de la Global University Network for Innovation (GUNi), i actualment és secretària de l’ACUP i vicepresidenta quarta de la Xarxa Vives d’Universitats, que també ha presidit de març a novembre de 2020.

Com rectora de la URV, i en col·laboració amb l’equip rectoral, ha impulsat la participació en l’Aliança Aurora d’Universitats Europees i ha liderat la creació de la Vall del Hidrogen de Catalunya, que, amb la col·laboració d’Enagás, Repsol, l’Associació Empresarial Química de Tarragona, la Diputació de Tarragona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Port de Tarragona i més d’un centenar d’agents socials, empreses i indústries, pretén contribuir a la transició energètica de Catalunya.